Februarie 24, 2017 05:34:11

Interviu dat de generalul Stefan Gusa domnului colonel Valeriu Pricina la data de 20 martie 1990

General Ştefan Guşă: Incă o data vreau să spun (lipsa de auditie, n.n.).
Reporter: Adică nu putea monta un asemenea scenariu, aici sunt şi eu de acord.
General Ştefan Guşă: Nu neg că ar fi fost nişte incidente create. Pentru că au fost pro-vocări, nu de demonstranţi şi nu de oamenii cinstiţi şi nu de majoritatea acestora. Au fost elemente care au provocat armata în scopul de a o atrage în acest măcel. Vreau să pre-cizez, şi cred că toţi oamenii de bună credinţă sau toţi care au făcut armata îşi pot da seama foarte bine, ce-ar fi însemnat dacă o armă automată, care are o cadenţă de 600 de lovituri pe minut, o singură armă automată, nu mă refer la tot armamentul care s-a scos, ar fi tras în mulţime măcar o jumatate de minut?
Reporter: Intr-o mulţime compactă? Zeci de mii de oameni...
General Ştefan Guşă: Sigur că da, într-un grup de oameni, ştiind că un glonţ trece prin  3-4 oameni, dar mă rog! Ce s-ar fi întâmplat de fapt, cu o singură armă automată? Ar fi fost un măcel, un număr de morţi impresionant.
Reporter: Cu adevărat un măcel, măcel care nu a existat, pentru că e un număr limitat de victime.
General Ştefan Guşă: Adică marea durere, amărăciunea a fost că noi am fost total dezin-formaţi la început şi, în acelasi timp, aş zice că nu e, nu e just să nu apreciem şi înţelepci-unea, dacă vreţi, înţelepciunea i-as putea spune, de care au dat dovada chiar soldaţii ăştia aşa cum erau ei, cu gradul lor de instruire, în situaţiile inedite în care au fost puşi. Faptul că comandanţii lor au fost oameni foarte stăpâniţi, n-au reuşit să fie atraşi şi nu s-au lăsat atraşi în acest masacru care a fost practic, parerea mea, a fost dirijat, nu    şi-au pierdut controlul. Poate, din păcate, au fost şi unii care au gresit, e posibil, e posibil, însă nu s-a dat un asemenea ordin să se tragă în mulţime.
Aş vrea să precizez foarte clar, oamenii care au lucrat cu mine la Timişoara sunt foarte mulţi, ei sunt şi acum şi pot confirma, există documente în acest sens. Noi n-am dat ni-ciodată, nici eu şi nici un fel de subordonat de-al meu n-a dat un ordin să se tragă în mul-ţime. Vreau să vă spun că a fost totuşi un razboi şi psihologic, în mod sigur, şi un razboi radio-electronic, pe care vă trebui totuşi să-l lamurim cândva.
Reporter: Să-l elucidam, da.
General Ştefan Guşă: Să-l elucidam cândva, că e foarte important. Deci în aceste condi-tii deosebite am spus să nu se lase soldaţii dezarmaţi, că era o misiune legală, indiferent ce s-ar spune era o misiune legala. Mai ales că în 17 se dăduse alarma de luptă noi ştim după legislaţie ce înseamnă acest lucru pentru un soldat şi, în general, pentru Armata să nu se lase atacate unităţile militare şi în special depozitele de armament şi muniţii. Vă daţi seama ce grijă aveam pentru asta, pentru că în momentul când s-ar fi luat de către cineva armament şi muniţie ce s-ar fi putut întâmpla?!
Reporter: O nenorocire.
General Ştefan Guşă: O mare nenorocire, un măcel, într-adevăr atunci s-ar fi produs un măcel. Din păcate, vă spun, au fost aceste incidente izolate, regretabile şi nefericite, diri-jate pentru a provoca Armata, pentru a o atrage la o situaţie inedită, la o situaţie nemaiîn-tilnită, nemaipomenit de grea, de gravă. Oricum, am început să ne lămurim că nu e aşa, pentru că oamenii spuneau că nu e vorba de cei care (lipsa de auditie, n.n.), e vorba de marea majoritate a oamenilor care cer „Jos Ceausescu!“, care cer „Libertate!“, asta cereau oamenii, „Libertate!“, cereau „Jos Ceausescu!“. Ştiţi bine ce lozinci s-au scandat. Mi-am întărit deja convingerea, în cursul nopţii de 18, dar mi-am întărit această convingere în ziua de 19, când s-a hotărât de la Comitetul Judeţean să se trimită o serie de activişti prin intreprinderi, mă rog, să dialogheze cu oamenii, să facă apel la linişte. La un moment dat am primit un telefon să mă deplasez la ELBA, să-l scoatem de acolo...
Reporter: Deci revenim la momentul ELBA.
General Ştefan Guşă: Da, revenim la momentul ELBA... să-l scoatem de acolo pe fostul prim-secretar Balan. M-am urcat repede într-o maşina. Prima care a fost la dispoziţie era o Dacie a fostului şef al Cercetării sau a actualului şef al Cercetării. Am luat cu mine aghiotantul, atât am luat cu mine. Păcat că acum la proces se spune că m-am dus cu nişte tancuri acolo. Mă rog, imaginaţia unora e destul de bogată.
Reporter: Bogată sau bogat dirijată.
General Ştefan Guşă: Sau bogat dirijată, sigur că da. M-am dus cu o Dacie până în faţa uzinii. N-am fost lăsat să intru, efectiv: „Veţi fi linşat. Sunt acolo mii de oameni, vă vor sfâşia!“ „Domnule, nu-i nimic. Mă vor sfâşia, trebuie să intru!“ Vreau să vă spun că o serie de obiective erau podurile de peste Bega, foarte multe, nu le cunosc pe toate, Michelangelo, mă rog, unele dintre ele nici nu le ştiu.
Reporter: Deci am schimbat caseta. Să reluam discuţia.
General Ştefan Guşă: Oamenii erau agitaţi, pe bună dreptate. Erau femei, tineri, munci-tori. Am patruns în mijlocul lor. Imi aduc aminte că erau un scaun şi doua difuzoare care practic erau mascate de mulţime. Sigur, foarte cinstit, ne-au strigat: „Ucigasilor, ne-ati omorit copiii!“, „Ne-ati omorit!“, lozinci din astea.
Reporter: Oamenii luind în consideratie ce se întâmplase şi fără să stie exact ce este.
General Ştefan Guşă: Ce se întâmplase şi fără să ştie exact ce este. Am încercat să-i lin-iştesc şi cei care mai traiesc la Timişoara cred că o să-şi aminteasca. Am reuşit să port, cu pauze efectiv, un dialog cu ei şi le-am spus că nu Armata a tras, că Armata o reprezinta, de fapt, copiii lor, fratii lor, chiar muncitori dintre ai lor, şi că n-avea nici un interes să tragă în mulţime. Am făcut apel că să nu se mai sparga magazine şi oamenii au strigat şi pe bună dreptate, îmi dau seama acuma: „Nu noi, nu noi am făcut!“ Şi asa era, nu ei au făcut asemenea fapte care au fost relatate mai înainte. Erau femei care aratau şi nişte tub-uri din care s-au tras.
Reporter: Tuburi de cartuş?
Reporter: Deci asta pe data de 18?
General Ştefan Guşă: Pe data de 19, la ELBA.
Reporter: Pe 19.

« inapoi  inainte »