Ianuarie 18, 2018 05:45:09

Persoană juridică de drept privat , fundaţia “General Ştefan Guşă” are codul unic de identificare 11647704 şi a fost înfiinţată din iniţiativa doamnei Daniela Veronica Guşă de Drăgan in anul 1997.Este o organizaţie neguvernamentală fără scopuri lucrative şi fără afiliaţii politice, religioase sau de altă natură ce poartă numele Generalului-locotenent inginer Guşă Ştefan, Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române în perioada 25 septembrie 1986-28 decembrie 1989 .

Misiunea ei este desfăşurarea de activităţi care să susţină studierea şi cultivarea valorilor naţionale fundamentale care au animat întreaga carieră militară şi au constituit trăsături definitorii ale personalităţii Generalului Ştefan Guşă:
-  credinţa în dăinuirea patriei şi a poporului român;
-  pasiunea pentru istoria ţării şi pentru istoria militară a poporului român;
- credinţa în Dumnezeu, credinţă ce l-a determinat să-şi asume dificila misiune de a ctitori biserica din satul Spătaru.
- dragostea faţă de Armata Romană, pe care a slujit-o cu competenţă, devotament si iubire, cu încredere în valoarea ei.
Scopul principal al Fundaţiei este acela de a asigura o cât mai largă cunoaştere a personalităţii şi a acţiunilor generalului Ştefan Guşă de-a lungul carierei sale militare dar mai cu seama într-un moment de importanţă istorică pentru libertatea neamului, pentru independenţa şi integritatea României.
Refuzul ajutorului „frăţesc” al trupelor sovietice, gata să intervină peste confruntăriile României, animate de „cele mai bune intenţii”, rămâne unul din gesturile definitorii ale generalului Ştefan Guşă, un gest memorabil, asumat cu luciditate, un gest care a schimbat destinul României.
Generalul inginer Ştefan Guşă şi-a făcut datoria, sperând ca, într-un viitor mai generos cu această naţie, românii să afle adevărul, „făcându-i mai buni, mai umani şi mai încrezători în steaua lor”„Că sunt acuzat de românism? Asta chiar îmi face plăcere şi aş vrea să păstrez această acuzaţie pentru toată viaţa. (...) O ţară mică aşa cum suntem noi, cu o poziţie geostrategică deosebită, va fi, şi în continuare, ţinta multora. Bănuiesc şi simt pe undeva că România este în jocul unor interese extraordinar de mari pe viitor. (...) Cine nu înţelege acest lucru, înseamnă că nu înţelege româneşte” spunea generalul Ştefan Guşă într-un interviu acordat unui ziar al Armatei.
Este nu doar un reper al demnităţii naţionale ci un testament de onoare adresat romanilor in acele momente.