May 20, 2018 20:15:57

REVOLUTIA GENERALULUI GUSA

Ziarul, 21 decembrie 2004

Ca o ultima zvarcolire a "romboistilor", pe 11 februarie 1990, gen. Gusa este "arestat" la Cluj, unde fusese exilat, de adjunctul procurorului general al Republicii, Gheorghe Diaconescu. Inregistrarea "ordinului" a fost facuta de contrainformatii militare. Gen. Militaru i-a spus lui Diaconescu: "Te fac procuror general daca il arestezi pe Gusa".

APARAT DE ARMATA

Un ofiter de la contrainformatii i-a aratat caseta lui Gusa care venise de la Cluj sa-si vada familia. Acesta i-a spus sa o puna la arhiva, sa aiba grija sa nu dispara. La inapoiere in Cluj, a calatorit in acelasi avion cu Gheorghe Diaconescu, dar acesta nu i-a adresat nici un cuvant in afara de salut. Cand a ajuns la unitate, i s-a comunicat ca este chemat la Procuratura. "Vor sa ma aresteze. Daca nu vin pana maine dimineata, aveti grija ce faceti!" Colegii au inteles in felul lor cuvintele lui. Au sunat dimineata la procuratura si i-au comunicat lui Gheorghe Diaconescu ca, daca Gusa nu apare la unitate intr-o ora, ies cu tancurile in strada si adevarata revolutie abia atunci va incepe. Astfel a ramas Gusa doar cu o "audiere", iar poporul roman cu o revolutie.

« inapoi