February 22, 2018 08:59:16

General Stefan Gusa » Interviews/Media appearances » Media/Press » Revoluţia Generalului Guşă

REVOLUTIA GENERALULUI GUSA

Ziarul, 21 decembrie 2004

Strategia loviturii de stat militare din Romania, gandita de servicii secrete straine, nu a avut finalul scontat datorita, in primul rand, poporului care a iesit in strada si a gen. Stefan Gusa, sef al Marelui Stat-Major, singurul om de a carui decizie se tinea cont dincolo de hotarele Romaniei, conform principiilor internationale, respectate si de Tratatul de la Varsovia. Respectate in sensul oficial, ca practicâ₏Œ
Se stie ca, in cazul unei schimbari de regim intr-o tara, prin actiuni de "catifea" sau mai putin "moi", singurul om cu care se ia legatura este ori Ministrul Apararii ori, daca acesta nu mai este in viata, a sefului Marelui Stat-Major. In cazul in care este o lovitura de stat militara, cand conducerea Armatei se presupune ca este arestata, dureaza foarte mult pana ce noua guvernare sa fie recunoscuta de celelalte tari. Uneori, acest lucru nici nu se intampla, cum este exemplul Transnistriei. In timpul evenimentelor din decembrie '89, Armata si celelalte institutii care garantau securitatea nationala au actionat pentru stabilizarea situatiei. Nu asta se "prevazuse".

IN 20, TIMISOARA DEFILA PE TANCURI

Redam, in ordine cronologica, evenimentele, asa cum au fost ele inregistrate de generalul Stefan Gusa - redate in volumul documentar "Condamnat la adevar - Generalul Stefan Gusa", de Veronica Gusa de Dragan - si alti factori de decizie din acele zile.

7 decembrie '89.
Timisoara. Cand generalul Stefan Gusa a ajuns la Timisoara, se tragea. Ordinul de a se trage a fost transmis de Ion Coman, secretar al CC al PCR. Gusa a specificat: se trage daca sunt atacate cazarmile, militarii, depozitele de armament si munitie, cu somare, foc de avertisment etc. conf. procedurii.

18 decembrie.
Gen. Gusa analizeaza situatia: patru tancuri ale granicerilor, arse complet, altul incendiat, masini de pompieri arse, multiple tinte aeriene, simuland un atac extern, dinspre Vest. A ridicat avioane la interceptare, ocazie in care isi da seama ca tintele erau false, urmare a unui razboi radioelectronic. Ordinul lui Milea: "Sa nu cumva sa se ocupe unitatile militare, sa nu ajunga armament la civili, sa nu se traga in oameni. Sa se traga foc de avertisment, iar in situatia cand sunt atacati sa se traga foc la picioare, deci chiar daca sunt atacati, adica sa nu omoram oameni"

19 decembrie.
Gen. Gusa se duce la intreprinderea Elba, unde discuta cu muncitorii, care il acuza ca Armata trage in oameni. Generalul le reproseaza ca ataca unitatile militare, soldatii, devasteaza magazinele. Oamenii striga: "Nu noi! Nu noi!". Promit ca se vor organiza astfel incat sa elimine elementele turbulente, iar generalul Gusa le promite ca va retrage Armata in cazarmi. Si asa a facut, ramanand doar paza la obiectivele strategice.

20 decembrie.
Gen. Gusa a ordonat ca regimentul de parasutisti sosit de la Caracal sa intre in cazarma unitatii de aparare antiaeriana. Luptatorii din Garzile Patriotice mobilizati de cadrele PCR, sositi din judetele Olt si Dolj, au fost intorsi din drum, cea mai mare parte. Contrar ordinului primit de la Comitetul Judetean de Partid, gen. Gusa interzice soldatilor sa participe la contrademonstratie. Coloane de muncitori de la Elba si UMT au defilat pe tancuri. Revolutia invinsese.

PE 22, REVOLUTIA SE INCHEIASE

21 decembrie.
Ion Coman i-a cerut gen. Gusa sa organizeze un comando impreuna cu parasutistii ca sa-i captureze pe liderii care vorbeau multimii in Piata Operei.
Ordin al gen. Gusa catre col.Ionita (seful Sectiei Cercetare) de la Marele Stat-Major, mr. Ghergulescu (comandantul Batalionului de Cercetare de la Buzau) si comandantul regimentului de parasutisti: "Lucrati la plan, dar in nici un caz nu se va executa". Ca urmare, au tras de timp cu intocmirea planului pana nu a mai fost necesar.
Serios in acele zile s-a lucrat la o harta cu apararea granitelor nationale ce cuprindea amplasarea unitatilor, aliniamente de tragere, rezerve si alte detalii prevazute pentru un posibil atac extern dinspre Vest. Existau informatii ca sunt miscari de trupe inspre granitele Romaniei.
Ordin al gen. Gusa: "Se moare pe brazda. Nu trece nimeni!" Acea harta a disparut!

22 decembrie.
Bucuresti. Gen. Gusa s-a dus direct la Televiziune, unde a gasit deja o echipa de rezervisti gata echipati in uniforme. Pana sa ajunga el, gen. Militaru facuse un apel prin televiziune inclusiv la gen.Gusa : " Opriti macelul!". Care macel? Macelul nu incepuse. Gen. Gusa s-a adresat oamenilor din strada sa se duca acasa si sa reinceapa lucrul. "Totul trebuie sa intre in normal cat mai repedeâ₏Œ Unitatile de securitate toate au trecut de partea revolutiei si ajuta Armata." Ulterior, i s-a reprosat acest apel. Ca militar, era incredintat ca Revolutia se incheiase. Avea nevoie de spatiu decongestionat de populatie, pentru ca Armata sa actioneze impotriva acelor "cuiburi de disperati", cum ii numea. Ajuns la Ministerul Apararii, in biroul lui Milea, ii gaseste pe gen. Stanculescu, plus alti comandanti de arme. Era si Iliescu. Au hotarat sa plece in CC, Iliescu sa se adreseze poporului, iar Gusa - Armatei.

PARTEA A DOUA

Gen. Gusa: "Noaptea, pe 22, cand a inceput sa se traga de pe fostul Palat Regal, a inceput a doua parte, asa ii zic eu, in care s-a incercat inabusirea revolutiei".

inainte »