Misiunea

A fost înfiinţată din iniţiativa doamnei Daniela Veronica Guşă de Drăgan in anul 1997.
Este o organizaţie neguvernamentală fără scopuri lucrative şi fără afiliaţii politice, religioase sau de altă natură. Poartă numele generalului-locotenent inginer Guşă Ştefan, Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române în perioada 25 septembrie 1986 – 28 decembrie 1989.
Misiunea ei este desfăşurarea de activităţi care să susţină studierea şi cultivarea valorilor naţionale fundamentale care au animat întreaga carieră militară şi au constituit trăsături definitorii ale personalităţii generalului Ştefan Guşă, valori precum:

  • credinţa în dăinuirea patriei şi a poporului român;
  • pasiunea pentru istoria ţării şi pentru istoria militară a poporului român;
  • credinţa în Dumnezeu, credinţă ce l-a determinat să-şi asume dificila misiune de a ctitori biserica din satul Spătaru, județul Buzău.
  • dragostea faţă de Armata Romană, pe care a slujit-o cu competenţă, devotament și iubire, cu încredere în valoarea ei.
Image

Un gest istoric

Scopul principal al Fundaţiei este acela de a asigura o cât mai largă cunoaştere a personalităţii şi a acţiunilor generalului Ştefan Guşă de-a lungul carierei sale militare și, mai cu seama, într-un moment de importanţă istorică pentru libertatea neamului, pentru independenţa şi integritatea României. Refuzul așa-zisului “ajutor frăţesc” al trupelor sovietice, gata să intervină în confruntările ce se desfășurau pe teritoriul României, rămâne una dintre acțiunile definitorii ale generalului Ştefan Guşă, o acțiune memorabilă, asumată cu luciditate, și care a schimbat destinul României. Generalul inginer Ştefan Guşă şi-a făcut datoria, sperând ca, într-un viitor mai generos cu această naţie, românii să afle adevărul, „făcându-i mai buni, mai umani şi mai încrezători în steaua lor”.

Testament de onoare

„Că sunt acuzat de românism? Asta chiar îmi face plăcere şi aş vrea să păstrez această acuzaţie pentru toată viaţa. (...) O ţară mică aşa cum suntem noi, cu o poziţie geostrategică deosebită, va fi, şi în continuare, ţinta multora. Bănuiesc şi simt pe undeva că România este în jocul unor interese extraordinar de mari pe viitor. (...) Cine nu înţelege acest lucru, înseamnă că nu înţelege româneşte” spunea generalul Ştefan Guşă într-un interviu acordat unui ziar al Armatei. Este nu doar un reper al demnităţii naţionale ci un testament de onoare adresat romanilor in acele momente.

Image

Fundația în cifre

De la înființare, Fundația a atins o serie de obiective importante.
Iată câteva cifre care mărturisesc activitățile desfășurate și obiectivele atinse.

26

Ani de
activitate

68

Diplome
alocate

54

Evenimente
organizate

Activitate

Susţinerea de către Fundaţia General Stefan Gusa a excelenţei în activităţile de învăţământ şi de pregătire continuă, a cercetării ştiinţifice fundamentale şi aplicate a cadrelor didactice, a cercetării ştiinţifice studenţeşti şi a activităţii editoriale şi de publicistică desfăşurate de institutiile de invatamant militar superior.

Vezi mai mult

Image

Veroniki Holding

Grupul Drăgan a luat naștere în anul 1948, odată cu înființarea ButanGas SpA în Italia. În prezent activitatea Grupului Drăgan este coordonată de Veroniki Holding, structură unică de coordonare, fondată în acest sens, în anul 2010, de către doamna Daniela Veronica Gușă de Drăgan.

Contacte

Intrarea Murmurului, nr. 2-4, et. 1, sector 1, 014114 București, Romania

Tel.: +40 21 232 20 31
Fax: +40 21 232 20 40
office.fgsg@fundatiagusa.ro

© Copyright 2024 Veroniki Holding, Inc. Adresă de corespondență: Intrarea Murmurului nr. 2-4, et. 1, Sector 1, București